De sigarenfabriek van Isay Rottenberg

Job Cohen neemt ‘De sigarenfabriek van Isay Rottenberg’ in ontvangst van Hella Rottenberg op 1 november 2017

                De sigarenfabriek van Isay Rottenberg.   De verborgen geschiedenis van een joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland

Veertien dagen later verscheen de tweede druk en nu komt de Vijfde Druk  eraan.

De sigarenfabriek van Isay Rottenberg. De verborgen geschiedenis van en joods Amsterdammer in nazi-Duitsland. verscheen bij uitgeverij Atlas contact op 1 november 2018.

Interview met Hella Rottenberg en Sandra Rottenberg in Het Parool

Isay Rottenberg runde een sigarenfabriek in nazi Duitsland: ‘Hij liet zich niet wegjagen’.

Bespreking door Manja Ressler op Jonet

Familiegeschiedenis van een koppige opa in Duitsland

Lezing

19 november 2017  14.00 – 15.00 Holocaust Museum

Hella en Sandra Rottenberg doen verslag van hun speurtocht naar de sigarenfabriek van hun grootvader, waarover ze het boek De sigarenfabriek van Isay Rottenberg. De verborgen geschiedenis van een joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland schreven, dat op 1 november bij Atlas Contact verscheen.

.Isay Rottenberg neemt in 1932 een sigarenfabriek over in het stadje Döbeln, nabij Dresden. Niet zomaar een fabriek, maar de modernste van Duitsland. Waarom stapt hij in dit avontuur? En waarom blijft hij als Hitler een half jaar later aan de macht komt?

Hella en Sandra Rottenberg gaan op zoek naar antwoorden op deze vragen. Ze vinden de fabriek terug met de oude machines en in het stadsarchief treffen ze een schat aan documenten over het onderwerp aan. Ze lezen over hoe Isay Rottenberg onverschrokken strijd leverde om zijn bedrijf te behouden, een strijd die hij uiteindelijk verloor.

Het lukt de makers om het politieke en economische steekspel om de fabriek, waarin hoge nazi’s zijn betrokken, te reconstrueren. Over deze aangrijpende en boeiende speurtocht – geschiedenis en familieverhaal in één – maakten zij voor de VPRO de radiodocumentaire Niet bang te krijgen.

Hella Rottenberg (1955) is journalist en schrijver. Ze is medeoprichter van het digitale kennisplatform RaamopRusland.nl.

Sandra Rottenberg (1960) werkt als zelfstandig radio- en televisieprogrammamaker voor culturele, politieke en wetenschappelijke organisaties

Locatie: Studio Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 14.00-15.00 uur
Aanmelden: mail naar evenementen@jck.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meest recente berichten